Ingrediente:

1,5 kg Organe de porc (Inimă, Plămâni, Limbă și Ficat)

1 kg Spată de porc

0,5 kg Slănină gușă

100 g Untură

3 ouă

2 cepe albe

2 legături ceapă verde

3 legături pătrunjel verde

2 legături mărar

sare și piper după gust  

Metodă de preparare:

Fierbe organele, carnea și slănina de la gușă cu 2 foi de dafin și 10 boabe de piper timp de circa 1 oră sau până sunt pătrunse.

Prăjește ficatul în tigaie cu puțină grăsime timp de 2 min pe fiecare parte la foc mare pentru a prinde crustă. În această etapă poți flamba cu coniac sau un vin licoros parfumat, pentru o notă dulceagă.

După ce scoți ficatul, în aceeași tigaie călește ceapa albă și partea albă de la ceapa verde timp de 5 min până se înmoaie și începe să prindă culoare.

Preîncălzește cuptorul la 160 °C/nivelul 3 la gaz/foc mediu spre mic.

Mai apoi dă organele, carnea și slănina prin mașina de tocat pe sita mică. Amestecă cu verdețurile tocate după preferință, și încorporează untura și ouăle bătute. Adaugă sare și piper după gust și amestecă bine.

Prăjește o linguriță din compoziție pentru a verifica gustul și potrivește aromele dacă e cazul. Adaugă compoziția în forme și ai grijă să o compactezi bine.

Cu o spatulă sau lingură udă nivelează compoziția. Ai grijă să lași puțin loc în tavă pentru că la cuptor grăsimea se va ridica și poate să dea pe afară. Pune formele într-o tavă înaltă pe un prosop de bucătărie în cuptorul cu ușa deschisă. Toarnă cu grijă apă caldă/fierbinte în tavă pănă ajunge aproape de jumătatea formelor și dă totul la cuptor timp de 45-50 min (în funcție de mărimea formelor - timpul de aici este pentru o formă de 1-1,2kg).

Cel mai corect măsoară temperatura la interior cu un termometru de carne.Când acesta arată 65°C, drobul e gata. Cu cât îl lași mai mult, cu atât mai tare se va usca și nu va mai avea aceeași consistență, plus că și gustul de ficat va fi mai pronunțat. Folosește-ți propriul gust aici. Drobul trebuie lăsat la răcit înainte să fie tăiat, cel mai bun e a doua zi, după ce a avut timp să se închege și aromele să se întrepătrundă.