Rețete pentru masa de Paște: cum să prepari drob de pui sau de miel

 

Una dintre cele mai importante sărbători ale lumii creștine, Paștele este un moment în care oamenii se întâlnesc să se reculeagă și să fie împreună la slujbă, apoi acasă, în fața mesei îmbelșugate, unde merindele au rânduiala lor din moși-strămoși. 

Avem rețete pentru masa de Paște, pe care le știm de la bunica, le pregătim împreună cu mama și le lăsăm mai departe copiilor și nepoților: ouă roșii, drob de miel sau de pui, friptură de miel, ciorbă de miel, stufat, pască și cozonac. Gospodinele frământă aluat de pâine și fac colaci rumeni, toți ai casei sărbătoresc la un pahar de vin și un platou cu bunătăți tradiționale: șuncă afumată și fiartă, caș de carne sau leberkäse, ceapă verde și usturoi aprig, plus dulciuri de tot felul.

Cum să prepari cel mai bun drob de miel

Printre cele mai gustoase rețete pentru masa de Paște este deliciosul drob de miel pe care românii îl pregătesc după rețeta tradițională pe care o prezentăm în continuare:

Ingrediente pentru drob de miel

  • 500 gr organe de miel: rinichi, ficat, inimă, plămâni
  • 50 ml de ulei
  • 1 legătură de usturoi verde
  • 2 legături de ceapă verde
  • 1 legătură de verdeață (mărar, pătrunjel)
  • 1 felie mare de pâine înmuiată și bine stoarsă
  • 2 ouă crude
  • 4 ouă fierte tari 
  • un prapure
  • sare, piper după gust

Mod de preparare drob de miel  

Această rețetă tradițională necesită timp și atenție, pentru ca rezultatul să fie unul deosebit, potrivit pentru atmosfera de sărbătoare.  

Pregătirea ingredientelor pentru drob de miel

Spală organele înlăturând cheagurile de sânge și lasă-le câteva minute în apă rece cu zeamă de lămâie. Între timp pregătește legăturile de ceapă, usturoi și verdeață. Taie organele în cuburi, scoate prapurele și pune-l într-un vas cu apă, la frigider.

Cel mai gustos drob de miel îl obții prin călirea organelor în ulei, alături de ceapă și usturoi tocate mărunt. Așa că, taie ceapa și usturoiul,  pune pe aragaz la foc mediu o cratiță adâncă în care adaugi ulei, bucățile tocate de inimă și plămâni, plus partea albă de la ceapă și usturoi. Acoperă cu un capac și lasă-le pe foc timp de 3-4 minute, fără să se prindă. Nu este nevoie de sare, pentru că întărește bucățile de organe.  

Adaugă și celelalte organe tocate (ficat, rinichi) și omogenizează amestecul, apoi lasă la foc mediu timp de 5 minute cu vasul acoperit și alte 5 fără capac, pentru a se evapora apa. La final, adaugă și cozile verzi tocate de la ceapă și usturoi și călește-le timp de un minut. 

Secretul este să nu gătești prea tare organele în această etapă a preparării drobului de miel, pentru că ele vor fi puse și la cuptor ulterior. 

Pregătirea umpluturii pentru drob de miel

După ce ai terminat de călit organele adaugă la compoziție piper, iar dacă preferi aromele deosebite adaugă și coriandru sau nucșoară. Lasă cratița acoperită cu un capac, timp de o oră, să se răcească.

Toacă organele cu ajutorul unui cuțit sau cu mașina de tocat carne, dar fără să le transformi în pastă. Adaugă felia de pâine înmuiată, care va face compoziția mai pufoasă. Pune ouăle crude, asezonează cu sare, piper măcinat și verdeață tocată. Omogenizează ca să obții o compoziție cremoasă. Dacă vezi că nu este bine închegată, mai pune un ou crud și amestecă bine.

Asamblarea umpluturii în prapure pentru forma de drob de miel

Pentru semnificația pe care o are un drob de miel la masa de Paște este foarte important să folosești prapure, care este membrana grasă ce acoperă organele mielului și are rolul de a înveli compoziția obținută din organe de miel, înainte de coacere.

Pregătește o forma de chec și pune în ea prapurele bine scurs de apă. Pentru că prapurele are grăsime suficientă, nu mai este nevoie să tapetezi forma cu ulei. Așază cu grijă prapurele și adaugă jumătate din compoziție. Pune apoi ouăle fierte și acoperă-le cu restul de compoziție. Învelește cu marginile prapurei și nivelează, ca și cum ar fi un cozonac.

Dacă nu-ți place prapura sau vrei să pregătești un drob de miel cu mai puțină grăsime, poți să tapetezi forma de chec cu hârtie de copt și să adaugi un pic de ulei. 

Drob de miel tradițional – coacere și servire 

Este foarte important să preîncălzești cuptorul la 180 de grade și să pui tava cu drobul de miel într-o tavă mai mare, de exemplu tava cuptorului, ca să nu se scurgă grăsimea direct în cuptor. Poți să adaugi câteva linguri de apă în tava de suport, ca să previi uscarea drobului. Lasă drobul la copt timp de 50 de minute și scoate-l cu grijă pe un fund de lemn, să se răcească. 

După ce a ajuns la temperatura camerei, pune tava cu drob în frigider și feliază-l doar în momentul servirii. Astfel vei obține felii aspectuoase, iar compoziția va avea timp să se întărească, astfel încât să nu fie sfărâmicioasă la tăiere.

Vei impresiona oaspeții cu un preparat tradițional pentru masa de Paște, pe care poți să-l servești pe pat de salată verde, alături de garnituri ușoare de legume și sos de usturoi cu mentă.

Cum să prepari drob de pui pentru masa de Paște


Pentru oaspeții care nu consumă carne de miel există diverse rețete pentru masa de Paște, care înlocuiesc cu succes acest ingredient. Una dintre delicatesele apreciate de pasionații preparatelor dietetice este drobul de pui, ce are un gust delicios și un conținut caloric mai redus.

Un drob de pui pufos, cu coajă crocantă reprezintă un aperitiv excelent pentru mesele de sărbători, dar poate fi și o soluție bună pentru un prânz ușor sau un brunch în familie. Așadar este un preparat pe care îl poți pregăti pe toată durata anului, mai ales că rețeta este simplă și rapidă:

Ingrediente pentru drob de pui

  • 1 kilogram de ficat de pui
  • 1 kilogram de pipote și inimi de pui
  • 4 cepe mari
  • 2 legături de ceapă verde
  • 2 legături de mărar
  • 2 legături de pătrunjel
  • 1 legătură de usturoi verde
  • 6 linguri de ulei
  • 5 ouă crude
  • 3 ouă fierte
  • 2-3 bucățele de unt
  • sare, piper

Modul de preparare pentru drob de pui

Ca și în cazul drobului de miel, rețeta de drob de pui are mai multe etape:

Pregătirea ingredientelor pentru drob de pui 

Curăță bine organele de pui, clătește-le cu grijă și lasă-le să se scurgă într-o strecurătoare. Spală verdeața și pune-o la uscat pe hârtie absorbantă, ca să se elimine excesul de apă. Fierbe 3 ouă tari și lasă-le să se răcească; le vei decoji ulterior și le vei folosi la drob.



Pregătirea umpluturii pentru drob de pui

Pune la fiert în apă rece cu sare inimile și pipotele de pui pentru o jumătate de oră. Îndepărtează periodic spuma care se formează. După ce organele s-au fiert bine, scoate-le și lasă-le să se răcească pe o farfurie.

Călește ficatul de pui într-o tigaie antiaderentă, în care ai încins un pic de ulei. După 10 minute poți să-l scoți pe o farfurie, să se răcească. Nu adăuga sare, ca să nu se întărească textura fină a ficatului. În aceeași tigaie, adaugă ceapa verde și albă tocata marunt, adaugă sare și călește-o bine. Taie mărunt verdeața și pune-o într-un castron.

Toacă organele de pui sau, dacă vrei ca drobul de pui să aibă aspect de chec de carne, poți să le mixezi în blender. Amestecă pasta obținută cu ceapa călită și verdeața, adaugă ouăle crude bine bătute și omogenizează amestecul. Asezonează cu sare și piper.

Asamblarea umpluturii pentru drob de pui

Tapetează o tavă de chec cu hârtie de copt și pune în ea jumătate din compoziție. Adaugă ouăle fierte și acoperă-le cu cealaltă jumătate de compoziție. Deasupra pune bucățele de unt și unge cu un amestec de ouă bătute, ca să se formeze o crustă frumoasă. 

Drob de pui – coacere și servire 

Pune tava la cuptor timp de 35-40 de minute, ca să se rumenească bine drobul, apoi lasă-l să se răcească și taie-l în felii, ca pe un chec. Poți să-l servești cald sau ca aperitiv rece. 

Pentru un plus de fast la masa de Paște, poți să coci drobul de pui în forme individuale, pe care le utilizezi în mod obișnuit pentru brioșe. Servește acest preparat delicios alături de legume proaspete de sezon, salată verde sau sosuri ușoare, de primăvară.

 


Cele mai îndrăgite rețete pentru masa de Paște

 

Alături de drob de miel sau drob de pui, în mod tradițional românii au multe rețete pentru masa de Paște, ca să celebreze prin belșug și generozitate marea sărbătoare pe care o întâmpină.

Alături de ouă roșii, brânzeturi tradiționale și mezeluri de casă, cele mai îndrăgite rețete sunt  costițe fragede și suculente, pulpe de pui marinate, iar pentru cei care preferă carnea de miel au apărut și produse originale precum cârnații de miel Wurst Scharf.

Dacă te întrebip ce mai pui lângă carne, pe masa de Paște, răspunsul este simplu: primăvara și-a intrat în drepturi, ai la dispoziție legume variate și verdeață proaspătă (ceapă, usturoi, leurdă, untișor, lobodă, ștevie, mărar, pătrunjel, leuștean), pe care poți s-o consumi crudă sau pregătită sub formă de ciorbă, stufat ori tocăniță.


Bucură-te alături de cei dragi de bunătățile de pe masa de Paște și nu uita să pui lângă ouăle încondeiate un cozonac tradițional, o pască de brânză pufoasă și un pahar de vin bun, pe care să-l închini celor care-ți sunt aproape în ziua marii sărbători.

Lasă un comentariu

Comentariile trebuie apropbate de noi înainte de a fi publicate