Mic ghid alimentar - ce ar trebui să conțină mezelurile

Mic ghid alimentar - ce ar trebui să conțină mezelurile


Fierte și afumate sau crud-uscate, mezelurile sunt nelipsite de pe masa românilor, fiind consumate atât la ocazii speciale, ca antreuri, cât și la sub formă de sandvișuri. Rețetele care pot fi create folosind mezeluri sunt nenumărate și potrivite pentru toate gusturile, astfel încât greu găsești pe cineva care să spună că nu consumă deloc aceste produse.


Mezelurile tradiționale, preparate după retețe vechi, doar din ingrediente naturale, reprezintă o gustare sănătoasă și delicioasă indiferent de vârstă. Este adevărat însă că nu toți producătorii de mezeluri respectă cerințele și obțin produse de calitate, de aceea multe persoane au ajuns să evite aceste alimente, care conțin mai mulți aditivi și conservanți decât ingrediente sănătoase. 


Din fericire, există și mezeluri gustoase și hrănitoare, dar trebuie să știi ce să alegi. Venim în ajutorul tău cu acest articol, în care îți prezentăm ce ingrediente ar trebui să se regăsească în mezeluri și ce produse ar fi mai bine să eviți. Secretul este să citești cu atenție eticheta!


Mezelurile cu ingrediente naturale sunt sănătoase, deoarece conțin proteine, vitamine și minerale esențiale pentru organism - în special fier, zinc și vitamina B12. Dacă știi cum să alegi produsele potrivite, vei găsi foarte ușor mezeluri tradiționale de calitate, care nu conțin multă sare sau grăsimi saturate. Astfel, consumul acestor produse nu-ți va afecta nici sănătatea și nici silueta.


Cum se obțin mezelurile

 1. Mezelurile crud-uscate
 2. Mezeluri fierte și afumate

Ce ingrediente trebuie să conțină mezelurile

Ingrediente pe care ar fi bine să le eviți

Cum să alegi mezeluri de calitate

Cum se obțin mezelurile

Există mai multe tipuri de mezeluri, iar procesul de fabricare este diferit pentru fiecare în parte. Astfel, pe piață vei regăsi mezeluri care pot fi clasificate în aceste două mari categorii:


 

1. Mezelurile crud-uscate

Aceste produse sunt obținute în urma unui proces care are ca scop deshidratarea (uscarea cărnii crude). Mezelurile nu sunt fierte și nici afumate, ci doar maturate și fermentate în mod natural. În acest fel, putem obține savoarea deosebită a unui salam crud-uscat și consistența sa specifică. Și unele tipuri de cârnați se obțin prin această metodă care presupune uscarea cărnii.


Un alt avantaj important al acestor mezeluri este conținutul foarte mare de carne care intră în compoziția lor. Spre exemplu, pentru 100 de kilograme de salam uscat vor fi folosite aproximativ 130 de kilograme de carne. La finalul etapei de preparare, se pot adăuga și diferite condimente sau mucegai nobil, cum este cazul salamului de Sibiu.

2. Mezeluri fierte și afumate

Aceste produse sunt obținute în urma unui proces de prelucrare termică (fierbere), urmat de afumare, pentru a da aroma deosebită mezelului și totodată pentru a conserva în mod natural carnea. Șunca, jambonul, crenvurștii, parizerul, mușchiul de porc sau kaizerul sunt câteva dintre cele mai cunoscute exemple de mezeluri fierte și afumate. 


Fiind fierte, aceste alimente păstrează în ele o anumită cantitate de apă, dar, ca să te asiguri că alegi un produs de calitate, evită să cumperi mezeluri dacă apa se poate observa ușor în ambalaj.

Ce ingrediente trebuie să conțină mezelurile

Indiferent de metoda de preparare, cele mai bune mezeluri trebuie să conțină în primul carne, într-o cantitate cât mai mare. Procentul de carne care intră în compoziția lor este menționat pe etichetă, prin urmare trebuie doar să verifici atent lista ingredientelor. 


Mezelurile care conțin un procent mai mare de carne sunt de obicei mai scumpe, dar merită să alegi aceste produse, pentru că este vorba de alimentația și sănătatea ta. Un mezel de calitate poate conține până la 98% carne, în special în cazul cârnaților și salamului. La fel ca în cazul mezelurilor de casă, pe care le poți prepara chiar tu, mezelurile tradiționale de calitate pe care le găsești în magazine trebuie să aibă ca ingredient de bază carnea macră, proaspătă, adică să conțină cât mai puțină grăsime.


Pe lângă carne, mezelurile conțin și diferite condimente (sare, piper, usturoi, mucegai nobil etc.), care le dau un gust deosebit, iar anumite tipuri de mezel (în special cele sub formă de pastă sau pate) pot avea în compoziția lor și slănină, dar procentul nu trebuie să fie prea mare.

Ingrediente pe care ar fi bine să le eviți

Îți recomandăm să eviți mezelurile foarte ieftine, care conțin mai puțin de 50% carne și pe cele care au în compoziția lor următoarele ingrediente:


 • Carne dezosată mecanic 
 • Șorici
 • Aditivi alimentari
 • Multă sare
 • Multă apă
 • Multe grăsimi
 • Proteine de soia (sau alți înlocuitori de carne)
 • Colorant carmin
 • Gumă xantan şi gumă guar (au rol de gelifiere și reţin foarte multă apă în mezeluri)
 • Monoglutamat de sodiu (potențiator de aromă).

Cum să alegi mezeluri de calitate

Ca să ai garanția că ai cumpărat mezeluri tradiționale de calitate, care conțin doar ingrediente naturale, trebuie să alegi în primul rând alimente de la producători cunoscuți, care au o bună reputație în domeniu. 


Indiferent dacă vrei să consumi mezeluri din carne de pui sau din carne de porc, ai grijă ca acestea să fie preparate după rețete vechi, tradiționale, care se bazează pe ingrediente sănătoase, nu pe aditivi dăunători. Trebuie doar să te informezi despre firma producătoare și să vezi care sunt criteriile de calitate după care se ghidează. 

 


Carnea - materia primă din care se obțin mezelurile - trebuie să fie cât mai proaspătă și să provină de la animale sănătoase, care au fost crescute cu grijă, în aer liber și hrănite cât mai natural. Evită mezelurile de la producători despre care ai aflat că folosesc hormoni pentru a hrăni animalele sau care le tratează cu antibiotice.


Îți recomandăm ca atunci când vrei să cumperi mezeluri, indiferent de producător, să urmezi cu atenție acești pași:


 1. Verifică mai întâi aspectul mezelurilor
 • carnea trebuie să aibă o culoare cât mai naturală, nu roz, pentru că deseori această nuanță plăcută se obține cu ajutorul unor coloranți
 • ambalajul nu trebuie să conțină în interior apă (în cazul mezelurilor fierte).

 1. Citește cu atenție eticheta produsului și verifică în special următoarele:
 • conținutul de sare
 • conținutul de grăsimi
 • aditivi alimentari și coloranți (dacă există)
 • procentul de carne (ideal ar fi ca mezelurile să conțină peste 90% carne)
 • tipul de carne folosit (evită produsele care conțin șorici, slănină, carne dezosată mecanic).

În prezentăm în continuare o listă cu mai multe tipuri de mezeluri sănătoase, pe care le poți cumpăra fără probleme, deoarece sunt realizate după rețete tradiționale:


 • Jambon - conține pulpă de porc fiartă sau sărată și afumată (în funcție de metode de preparare)
 • Prosciutto - este un tip de jambon uscat, care trebuie să conțină doar carne de porc și sare de mare
 • Babic - este un tip de salam uscat care se prepară naturală, fără aditivi
 • Șuncă de vită
 • Piept de curcan afumat
 • Pastramă afumată de pasăre (pui, curcan, rață sau gâscă) - conține un procent mai mare de carne față de alte tipuri de mezeluri.

În concluzie, mezelurile sunt alimente sănătoase, pe care le poți consuma în siguranță ori de câte ori dorești, dacă știi cum să alegi produse de calitate, care să conțină numai ingrediente naturale, fără aditivi, coloranți sau înlocuitori de carne.

Lasă un comentariu

Comentariile trebuie apropbate de noi înainte de a fi publicate