Ai început pregătirile pentru Sărbători? Cu entuziasm și bucurie, vrem să știi că noi ne-am apucat deja de treabă și ne-am propus să ne oprim doar când ultimul nostru client își va fi primit comanda. Vrem să ne asigurăm că vei avea pe masa de Crăciun cele mai gustoase preparate, așa că ne-am concentrat toată energia pentru a-ți pune la dispoziție o mulțime de variante de mezeluri sănătoase, dar și alte produse din carne care să-ți potolească poftele.
Suntem la finalul unui an atipic, dar nu ne vom dezice tocmai acum de tradițiile noastre în ceea ce privește mâncarea, nu-i așa? Meniul de Sărbători trebuie să fie unul special, așa că ne-am gândit să îți venim în ajutor cu câteva sugestii de rețete de aperitive festive simplu de pregătit, dar extrem de delicioase și foarte oacheșe, îți promitem! Chiar dacă nu vei avea la fel de mulți invitați ca în anii trecuți la masa de Crăciun ori în noaptea dintre ani, merită să pregătești pentru cei dragi mâncăruri ce vor face diferența de Sărbători.
Spoiler alert: până la finalul acestui material ți se va face, dacă nu foame, măcar o poftă teribilă de bunătățile noastre, așa că ține aproape datele noastre de contact, pentru a lua legătura cu noi cât mai repede și a rezerva produsele tale preferate de la Bătrânu Sas.
Croissante de casă cu șuncă și cașcaval
Cine ar spune „nu” unui aperitiv absolut delicios, fraged și gata în câteva minute? Foarte simplu de pregătit, rețeta de croissante de casă cu șuncă și cașcaval va fi apreciat de întreaga familie. Pentru a-i bucura pe cei dragi cu un aperitiv pe cât de gustos, pe atât de rapid de preparat, vei avea nevoie de:
- un pachet de aluat de foietaj
- 200 g de șuncă de Praga
- 400 g de cașcaval feliat
- ¼ linguriță de boia dulce
- 2 lingurițe de semințe de chimen
- un gălbenuș sau puțin unt topit
- 2 linguri de lapte cu 3,5% grăsime
Cum se fac croissantele de casă cu șuncă și cașcaval, pas cu pas:
- Lasă aluatul de foietaj la dezghețat, eventual cu o seară înainte de a te apuca să prepari croissantele. Nu forța dezghețarea foietajului, pentru a nu pierde din elasticitatea acestuia.
- Întinde foaia de foietaj peste un blat sau o masă pe care ai presărat puțină făină.
- Taie foietajul în bucăți de mărimea unei palme și separă pătrătele sau dreptunghiurile formate.
- Așază pe toată suprafața bucăților de foietaj câte o felie de șuncă, peste care, mai apoi, poți întinde și feliile de cașcaval.
- Rulează sau împăturește după bunul plac bucățile de foietaj, pentru a obține cornuri sau portofele.
- Pornește cuptorul la 180°C.
- Pune într-o tavă hârtie de copt și așază croissantele astfel formate, lăsând puțin spațiu între ele, care se va umple atunci când vor începe să crească, în cuptor.
- Unge întreaga suprafață a cornurilor cu gălbenuș bătut sau cu unt topit, presară boia și chimen și dă tava la cuptor pentru 20 de minute, verificând din când în când starea croissantelor cu șuncă și cașcaval. Dacă observi că acestea se rumenesc prea tare, poți coborî temperatura cuptorului la 160-170°C.
Cu siguranță te vei îndrăgosti de acest preparat incredibil de gustos!
Biscuiți cu mozzarella și ceapă verde
Delicioși atât calzi, cât și reci, biscuiții cu mozzarella și ceapă verde sunt o idee grozavă pentru un aperitiv pentru are până și cei mici vor tânji. Se prepară rapid, însă nu se uită prea curând și pot fi savurați atât la masa de Crăciun, cât și a doua zi, la mic dejun, sau, de ce nu, ori de câte ori ai chef de o gustare rapidă. Iată lista de ingrediente pentru această rețetă de aperitiv inedit, pentru aproximativ 30 de bucăți.
- 310 g de făină
- 2 lingurițe de praf de copt
- 1 linguriță de sare
- 2 lingurițe de zahăr
- 180 g de unt (rece)
- 1 ou (rece)
- 100 ml lapte bătut (rece)
- 100 g mozzarella rasă
- 2-3 fire de ceapă verde (doar partea verde)
Cum se fac biscuiții cu mozzarellași ceapă verde, pas cu pas:
- Amestecă ingredientele uscate, adică făina, praful de copt, sarea și zahărul într-un bol.
- Taie untul în cubulețe și adaugă-l peste amestecul obținut. Folosește mâinile pentru a omogeniza totul. Vei obține o compoziție asemănătoare firimiturilor.
- Pune și mozzarella rasă deasupra și ceapa verde tăiată mărunt și începe să amesteci din nou.
- Separat, amestecă oul întreg cu laptele bătut rece, ca mai apoi să combini cele două compoziții. Amestecă iar.
- Pe un blat sau o masă, răstoarnă amestecul final, nu înainte de a presăra puțină făină, pentru ca acesta să nu se lipească. Frământă-l pentru câteva minute, până se omogenizează perfect sub formă de cocă.
- Întinde coca astfel formată pe masă până obții o foaie de circa 1 cm grosime, pe care mai apoi o poți tăia în ce formă dorești.
- Încinge cuptorul la 180°C și pregătește pe tava de copt, peste care ai așezat o hârtie pentru cuptor, formele de biscuiți, lăsând mici spații între acestea.
- Pune tava cu biscuiți la cuptor și lasă-i pentru 20-25 de minute să se coacă. Imediat ce timpul a expirat, mai lasă biscuiții în tavă pentru 5 minute și apoi transferă-i într-o farfurie sau pe un platou, pentru ca aceștia să se poată răci în tihnă.
Gata, aperitivul e pregătit să fie devorat!
Choux à la crème cu brânză și cârnați
Cine a spus că choux à la crème poate fi doar un desert, când umplutura diferită poate transforma acest fel de mâncare într-un aperitiv cu ștaif? Imaginează-ți senzația pe care o vei avea atunci când vei gusta din aluatul pufos care îmbracă perfect crema de brânză cu bucățele de cârnăciori. Vezi, nu te-am mințit mai sus, când te anunțam c-o să ți se facă poftă!
Pentru rețeta de choux à la crème cu brânză și cârnați, pregătită pentru 8 porții, vei avea nevoie de:
Pentru choux à la crème
- 200 ml de apă
- 100 g de unt
- boia dulce de ardei
- sare
- 150 g de făină
- 4 ouă mari
Pentru crema de brânză
- 400 g cremă de brânză
- 200 g telemea sau brânză de capră
- 100 g de unt
- cârnați Bătrânu Sas
- 2-3 fire de ceapă verde
- 3-4 linguri de smântână
- 1/2 ardei roșu
- 1/2 ardei galben
- mărar proaspăt
- oregano
- piper alb
- boia dulce de ardei
Urmărește mai jos rețeta de choux à la crème cu brânză și cârnați, pas cu pas:
- Pune apa, untul, jumătate de linguriță de boia și sarea la fiert. Când începe să fiarbă, ia oala de pe foc și adaugă în ploaie făina. Amestecă energic, până când observi că se formează o cocă omogenă. Pune oala înapoi pe foc și amestecă mai departe, până când compoziția nu se mai lipește.
- După aceea, lasă compoziția pentru gogoși să se răcească. Când a ajuns la temperatura camerei, ia cu o lingură porții egale din cocă și așază-le pe o tavă peste care ai pus hârtie de copt.
- Încinge cuptorul la 180-200°C și apoi coboară temperatura la 170-160°C, pentru ca gogoșelele să se coacă și la interior. Când sunt gata, scoate-le pe o hârtie și lasă-le să se răcească.
- Pregătește crema de brânză amestecând-o cu telemeaua rasă. Mai poți adăuga și puțină Feta, gorgonzola sau parmezan, dacă preferi ca gustul de brânzeturi să fie unul mai intens.
- Taie cârnații în feliuțe subțiri sau cubulețe mici și adaugă-i în amestecul de brânză. Pune și ceapa verde și ardeii tocați mărunt, dar și condimentele peste amestec. Omogenizează totul perfect.
- Poți începe să umpli gogoșelele, pe care va trebui să le tai în jumătate.
- Când sunt gata, așază-le pe un platou festiv și împarte-le cu cei dragi pe care-i ai la masă.
Tu ce ți-ai propus să pregătești bun pentru masa de Crăciun sau cea de Revelion de anul acesta?