Gătire Directă vs Indirectă vs Afumare

Gătire Directă vs Indirectă vs Afumare

Deși multă lume fie preferă una sau alta, sau chiar le confundă pe toate ca fiind unul și același lucru, modul în care alegi cum să gătești pe grătar depinde foarte mult de ce urmează să gătești și de rezultatul pe care dorești să-l obții. 

De exemplu, dacă pui o carne groasă sau cu os pe un grătar încins cu foc direct dedesubt, șansele sunt foarte mari ca acea carne să fie super bine prăjită pe exterior, însă la interior să fie încă foarte aproape de starea ei naturală a.k.a crudă. 

Pe de altă parte, dacă gătești ceva într-o parte a grătarului fără foc direct dedesubt și cu o sursă de căldură indirectă, atunci vei recrea efectul cuptorului și vei obține o carne pătrunsă, suculentă, însă fără crusta de prăjire pentru care se bat toți copiii.

Așadar: 

  • Gătire directă = gătire direct deasupra sursei de căldură (cărbuni încinși sau focul de la gaz)
  • Gătire indirectă = gătire cu o sursă de căldură indirectă (cărbuni doar pe 1/2 de grătar și carnea pusă pe partea fără cărbuni). De notat însă că această metodă necesită și un capac la grătar.
  • Afumare = gătirea prin introducere de fum cald în grătarul închis (de regulă la smoker, fumul se obţine într-un recipient separat și este introdus printr-un tub în incintă.) Se poate recrea parţial acest efect prin gătire indirectă, unde peste cărbunii încinși se pun lemne sau rumeguș umed.

 Exemple de ce și cum să gătești

Tip de carne

Mod de gătire

Steak de vită, porc, pui

Gătire directă la foc mare. Întors des

Frigărui, Rulade sau bucăți mari de carne

Gătire directă la foc mare. Mutat pe urmă pe zona indirectă pentru a se pătrunde

Coaste

Afumare timp îndelungat sau Gătire indirectă

Burger

Gătire directă la foc mare. Întors o dată

Pește

Gătire directă la foc mare. Întors o dată

 

 

Tags: grill, informatii

Lasă un comentariu

Comentariile trebuie apropbate de noi înainte de a fi publicate