Cum să gătești un steak perfect

Cum să gătești un steak perfect

Ce fel de carne să alegi pentru steak la grătar?

Deși, în teorie, orice bucată de carne de vită e în regulă, pentru rezultatele cele mai delicioase alege doar carne din partea mediană a animalului - antricot, vrăbioara, mușchiuleţ sau mai rar întâlnite la noi, rump (chiulotă), flank, hanger sau bavette. Pulpa, ceafa sau spata de vită sunt mai degrabă pretabile pentru alte moduri de gătire - fripturi, tocăniţe, șniţele, tocată, etc.

Un alt aspect important e grăsimea intra-musculară. Alege pe cât posibil o carne care prezintă “firicele” de grăsime în ţesutul muscular. Pe lângă faptul că acea grăsime se va topi și va ajuta la păstrarea cărnii suculente și fragede, moleculele de grăsime sunt cele responsabile cu aroma - asta e general valabil la orice fel de carne.

Ok, ţi-ai cumpărat un steak de vită maturat și acum ce faci cu el?

În primul rând, felicitări, deja ai rezolvat jumătate de problemă. Te-ai asigurat că ai o carne bună, care, după ce-i vei da crusta potrivită, va fi gustoasă, suculentă și fragedă!

Pentru a găti la grătar steak-ul ai nevoie de un grătar foarte bine încins și sare. Multă sare! E un mit că dacă sărezi carnea înainte de gătire aceasta va fi tare după gătire. Dacă sărezi chiar înainte de a pune carnea pe grătar nu vei avea nici o problemă.

Așadar, sărează generos carnea pe ambele părţi și pune-o pe grilajul foarte bine încins și las-o să se prajească în voie. Nu umbla la ea primele 1-2 minute. Dacă ai făcut o treabă bună în a încinge grătarul în prealabil, carnea se va desprinde de la sine când ai obţinut o crustă. De aici încolo întoarce carnea la fiecare 30 de secunde timp de câteva minute bune în funcţie de grosimea bucăţii și dacă e cu os sau fără. Când știi că e gata? Dacă ai fost atent mai sus, vei știi deja răspunsul. Atunci când are temperatura potrivită în interiorul cărnii.

Ca și regulă generală, pentru un steak de 3 cm grosime vei avea nevoie de 3-4 minute pe fiecare parte pentru medium rare. Pentru well done 7-8 minute. Pentru fiecare cm în plus adaugi câte 1 minut pentru fiecare parte.

Un alt truc pentru a găti uniform steak-ul este să-i dai crusta pe grătar 1-2 minute și pe urmă sa-l introduci la cuptor la 180°C timp de 8-10 minute pentru un steak de 3cm grosime. Perfect, de fiecare dată!

Tags: grill, informatii

Lasă un comentariu

Comentariile trebuie apropbate de noi înainte de a fi publicate