Globalizarea a adus multe beneficii cu ea, cum ar fi accesul la o piață globală, la bunuri și servicii diverse și la costițe gătite la grătar. Dacă până acum 10-15 ani mâncam coaste la grătar mai puţin pe meleagurile noastre, astăzi tot mai multă lume alege să gătească acestea la petrecerile de grătar.
Problema cea mai mare e că de obicei nu sunt gătite bine și în loc să ai parte de o experienţă extrem de delicioasă de a mânca fragedă de pe oase, cel mai probabil ai trebui să rozi carnea de pe oase fiindca nu e suficient de moale pentru a aluneca ușor de pe ele.
Până să ajung la partea cu gătitul trebuie să facem o distincţie între 2 tipuri de coaste. Pe de o parte avem coastele mai mici, curbate, de la cotlet, sau scăricica, iar pe de alta avem coastele de la piept. Acestea sunt drepte și mai lungi. De ce e importantă disctincţia asta? Din cauza tipului de carne pe care o găsești pe ele, scăricica, sau Baby Back Ribs pe engleză, are carne mai multă și mai macră; precum și din cauza timpului de gătire care e mai lung pentru coastele drepte, sau Spare Ribs pe engleză.
Așadar, cum le gătești la grătar?
Răspunsul scurt, e, nu le gătești la grătar, ci în cuptor la 180°C acoperite 45 de minute pentru Baby Back Ribs și pe urmă încă 30-45 de minute descoperite, sau 1 oră acoperite, urmate de încă 45-60 minute descoperite pentru Spare Ribs. Dacă vrei, poţi face asta în avans și să le termini pe un grătar încins pentru culoare și o usoară aromă de fum. Doar să le gătești atunci doar acoperite tot timpul și să reduci timpul la cuptor cu 20 de minute.
Dacă chiar vrei să le gătești la grătar, atunci cel mai bine la afumi în Smoker la 120C timp de 1 1/2 - 2 ore descoperite până se crează o “scoarţă” lucioasă care nu mai e așa lipicioasă și încă 1 oră acoperite în folie de aluminiu. Dacă nu ai smoker, atunci pe grătar le gătești indirect la fel ca în smoker.