Ce mai pui lângă carne?

Ce mai pui lângă carne?

Bun, deci ai toate aromele pentru a găti carnea. Totuși, nici un grătar nu e chiar complet fără câteva garnituri, salate și sosuri, nu?

Idei pentru Garnituri

  • Nu poţi da greș cu cea mai îndrăgită legumă a românului, cartoful. Pentru niște cartofi la cuptor delicioși nu trebuie să faci nimic mai mult decât să cureţi cartofii, să-i tai în bucăţi mari și să-i pui într-o tavă cu ulei (de măsline) și sare în cuptorul încins la 200°C timp de 45 minute - 1 oră. Nu-i amesteca, nu umbla la ei până nu s-au rumenit. Dacă vrei, le poţi adaugă rozmarin, chimen sau boabe de muștar.

  • Mai puţin întâlnit la grătarele românești, o garnitură de orez fiert merge surprinzător de bine cu carnea la grătar, în special cu puiul și porcul. Astfel, fierbe orez cu bob lung (spălat în prealabil) într-o cantitate dublă de apă cu puţină sare 15 minute la foc mic. Stinge focul, adaugă un cub de unt, amestecă și lasă-l cu capacul pus încă 5 minute ca să absoarbă restul de apă. Adaugă dacă vrei verdeţuri proaspăt tocate, fistic, migdale, fructe dulci confiate sau suc de lămâie pentru a-l îmbogăţi.

  • Legumele verzi, mai ales că sunt în sezon acum, sunt iarăși o alternativă foarte gustoasă și potrivită pentru cei ce se gândesc și cum să se hrănească sănătos și echilibrat. Astfel, în apă clocotită cu sare pune legume verzi - fasole verde, mazăre păstăi, broccoli, frunze de Kale sau Swiss Chard - 2-3 minute și pe urmă răcește-le sub jet de apă rece. Când ești gata să te pui la masă pune-le într-o tigaie încinsă cu ulei de măsline (sau unt) și prăjește-le 2 minute. Dacă vrei, presară și niște seminţe de susan prăjite și puţin sos de soia.

    Idei pentru Salate

    • Fie lângă sau în loc de garnitură, salata de legume nu ar trebui să lipsească de la petrecerea de grătar. Experimentează cu diverse tipuri de salată - verde, ruccola, creaţă, baby spanac, Romaine, etc. și amestecă 2-3 tipuri. Secretul unei salate reușite este ca salata să fie bine uscată după ce a fost spălată și să ai un sos de vinegretă cremos. Pentru asta amestecă 1 linguriţă de muștar cu 1 de miere și apoi picură, ca la maioneză, 1/4 pahar ulei în timp ce amesteci. Se va crea o emulsie - un sos legat. La sfârșit adaugă 2-3 linguri de oţet sau suc de lămâie. Dressingul rezultat pune-l doar în ultimul moment peste salată pentru a rămâne proaspătă și aspectuoasă.

    • Respectând principiul de mai sus, adaugă orice combinaţie de legume proaspete îţi place ţie. Noi am găsit că salată verde cu puţină ruccola, castraveţi proaspeţi, puţină ceapă verde și ridichi, combinate cu o conservă de porumb dulce, sau de ce nu porumb la grătar, legate de dressingul dulce de mai sus fac o salată de legume pe care chiar toată lumea se va bate.

    • O salată alternativă foarte interesantă e o salată caldă din legume la grătar. Prăjește pe Grill ceapă, dovlecei, vinete, ardei date cu ulei de măsline, sare și piper și cât încă sunt calde amestecă-le cu puţin usturoi pisat, ulei de măsline, coajă de lămâie și puţin suc sau oţet.

    Idei de Sosuri

    • To mujdei or not to mujdei? E o întrebare retorică. Evident că nu poate lipsi mujdeiul. Pentru a-l face mai ușor digerabil amestecă usturoiul pisat cu puţin muștar de calitate și freacă-l cu sare și cimbru uscat. Apoi toarnă apă minerală până obţii consistenţa dorită. Alternativ, folosește iaurt grecesc sau smântână. Dacă-i pui și castravete ras și stors, obţii un sos Tzatziki aproape autentic.

    • Sosul Aioli e o altă variantă foarte bună pentru carne la grătar. Fă o maioneză mai lichidă din muștar, gălbenuș și ulei. Amestecă usturoi pisat, sare și șofran desfăcut în foarte puţină apă călduţă.

    • Pentru ceva mai fresh, amestecă într-un blender o mână de verdeţuri - pătrunjel, busuioc, mentă, coriandru - cu un căţel de usturoi, puţin chilli, sare, piper, 50 ml oţet din vin roșu și 50 ml de ulei măsline și ai obţinut o salsa verde ce va contrasta perfect orice carnă mai grasă.
  • Lasă un comentariu

    Comentariile trebuie apropbate de noi înainte de a fi publicate